Saltar apartados

ANUL·LAT - Curs de primatologia 2016-2017

EL CURS HA SIGUT AJORNAT

DESCRIPCIÓ DEL CURS

En l'actualitat, moltes espècies de primats es troben en perill d'extinció. Conèixer com va ser el seu origen, taxonomia i biodiversitat pot ajudar-nos a conservar el nostre llegat evolutiu i entendre les claus de la nostra espècie. En aquest curs, coneixerem la filogènia dels primats actuals, des d'una perspectiva anatòmica, ecològica, genètica així com de les capacitats cognitives i biologia reproductiva.

OBJECTIUS

 • Generals: que l'alumnat conega els conceptes, línies de recerca, mètodes i tècniques d'anàlisi en primatologIa.
 • Específics:
  • Comprendre els processos d'adaptació i especiació.
  • Explorar la variació de factors ecològics i selectius com a resposta a la biodiversitat en primats.
  • Proporcionar les eines pràctiques necessàries per a analitzar la variabilitat genètica i anatomicofuncional.
  • Analitzar els models d'evolució ontogènica, sociobiologia i estratègies reproductives.
  • Establir un marc teoricopràctic per a la conservació i estudi dels primats.

INFORMACIÓ GENERAL

 • Dates: 7, 14 i 31 d'octubre, 8, 15 i 25 de novembre i 18 de desembre de 2016.
 • Horari: de 16 a 19 hores.
 • Modalitat d'impartició semipresencial. El curs s'organitza entorn de classes teòriques (20 hores) i treball pràctic en línia (10 hores).
 • 3 crèdits (titulacions de grau i a extingir) o 30 hores reconegudes per l'ICE (Institut de Ciències de l'Educació). Cal optar per una de les dues opcions.
 • Dirigit a: alumnat dels graus en biologia, humanitats, infermeria, nutrició, medicina, història i, en general, a qualsevol persona interessada a aprofundir en els aspectes biològics i evolutius de l'ésser humà, així com des dels mètodes i tècniques que actualment s'utilitzen per a l'anàlisi i construcció del nostre actual coneixement. El contingut del curs és igualment apte per a l'alumnat de tercer cicle.
 • Preu: 100 euros.
 • Criteri d'avaluació: per a obtenir la qualificació d'apta o apte és necessari l'assistència al 80 % com a mínim de les hores presencials i la realització d'un treball teòric-pràctic en línea.
 • Lloc: aula per determinar.
 • Professorat: el curs serà impartit pel Dr. Alejandro Romero Rameta. Antropòleg. Professor contractat doctor del Departament de Biotecnologia.

TEMARI

Tema 1. L'estudi dels primats. Una narració del concepte d'espècie. ¿Qui són? Humans i no tan humans. Primatologia de camp i laboratori.

Tema 2. Origen i evolució dels primats. Primers fòssils. Paleogeografia. Diversificació d'espècies. Pressions selectives i divergència.

Tema 3. Sistemàtica dels Primats actuals. Taxonomia i caràcters morfològics. Estrepsirinis i Haplorins. Els grans simis. Anàlisi genètica i filogènia.

Tema 4. Biodiversitat i ecologia. Hàbitats i ecosistemes. Locomoció i braquiació. Aspectes evolutius i fenotípics. Creixement i desenvolupament.

Tema 5. Morfologia, ecologia i dieta. Models alimentaris. Anatomia cranial. Cervell i aparell digestiu. Mandíbules i dents.

Tema 6. Sociobiologia i comportament en Primats. Tipus d'organització social. Òrgans sexuals i estratègies reproductives. Cultura dels primats. Anàlisi i models de conducta.

Tema 7. Patrons d'evolució. Radiació adaptativa. Canvis climàtics. Competició selectiva. Cap als primats bípedes.

PREINSCRIPCIÓ

Termini de preinscripció: fins al 3 d'octubre de 2016. El criteri d'admissió serà l'ordre d'entrada de les sol·licituds.

Si alguna persona està interessada i la preinscripció ja ha finalitzat, ha de contactar amb la secretaria del departament per si hi haguera alguna vacant i encara fóra possible la matriculació.

Ací es pot descarregar la sol·licitud de preinscripció en word i pdf. També la trobaràs en la secretaria administrativa del Departament de Biotecnologia, situada en el Pavelló de Biotecnologia (edifici num. 9 en el plànol del campus). Una vegada emplenada, es pot enviar per correu electrònic a dbt@ua.es o presentar-la en la secretaria administrativa.

Una vegada aconseguit el nombre mínim de sol·licituds de preinscripció per a la realització del curs, la secretaria del departament formalitzarà la preinscripció i l'alumnat preinscrit rebrà un e-mail amb el seu CODI PERSONAL DE REFERÈNCIA, necessari per a la matrícula en aquest curs i en altres cursos/estudis que poguera realitzar més endavant.

MATRICULACIÓ

La matrícula la realitzarà el mateix alumnat preinscrit a través del seu UACLOUD (CAMPUS VIRTUAL) - MATRÍCULA.

La matrícula quedarà definitivament formalitzada amb el pagament del rebut, que podrà fer-se com a màxim fins al dia 5 d'octubre de 2016, independentment de la data de venciment que figure en el rebut, i que es troba en UACLOUD (CAMPUS VIRTUAL) - PAGAMENT DE REBUTS.

CERTIFICAT ACADÈMIC DE L'EXPEDIENT PERSONAL DE CURSOS DE L'ICE

Els qui hagen sol·licitat l'obtenció del reconeixement d'hores per part de l'ICE (Institut de Ciències de l'Educació) i hagen obtingut la qualificació d'apta/apte podran obtenir un certificat acadèmic personal amb tots els cursos realitzats i reconeguts per l'ICE. L'han de sol·licitar en la secretaria administrativa de l'ICE i és necessari abonar la taxa que fixa el Decret de Taxes de la Generalitat Valenciana per a cada curs acadèmic (27,34 euros per al 2015-16).

La sol·licitud del certificat és voluntària.

Quan un/a alumne/a supera el primer curs ICE se li obri un expedient personal en el qual s'aniran acumulant els cursos ICE que va superant. L'alumne/a decideix en quin moment sol·licita aquest certificat. També es pot sol·licitar gratuïtament una fitxa informativa de l'expedient esmentat. Per a més informació, l'enllaç a la pàgina web de l'ICE és http://web.ua.es/ice/

.

Departament de Biotecnologia


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3999

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464