Saltar apartados

Curs de primatologia 2015-2016

 

NOVETAT SOBRE L'OBTENCIÓ DE DIPLOMES, CERTIFICATS ACADÈMICS I FITXES INFORMATIVES EN ELS CURSOS FINALITZATS A PARTIR DEL 16-12-2015

AQUESTA NOVETAT SOLAMENT AFECTA ELS QUI VAN SOL·LICITAR L'OBTENCIÓ DE CRÈDITS

A partir del dia 16 de desembre de 2015, per a obtenir un diploma o certificació acadèmica d'un curs d'especialització és necessari abonar la taxa que fixa el Decret de Taxes de la Generalitat Valenciana per a cada curs acadèmic (27,34 euros per al 2015-16). Aquesta taxa va ser aprovada el 16-12-2015 pel Consell de Govern de la UA.

La fitxa informativa és gratuïta.

La sol·licitud d'aquests documents es fa a través de l'administració electrònica.

La sol·licitud de diploma o certificat és voluntària, es pot no sol·licitar. Els estudiants no estan obligats a presentar-los en les secretaries dels centres a l'hora de sol·licitar el reconeixement de crèdits. Els centres ja tenen una eina per a comprovar si l'estudiant ha superat el curs.

La ruta d'accés a la sol·licitud és la següent:

Certificat o diploma

UACloud (Campus Virtual) – I-Administració – Tràmits – Acadèmics – Certificats de cursos d'especialització

S'ha de seleccionar entre certificat o diploma. El diploma és per un curs; mentre que en el certificat, l'estudiant pot seleccionar un curs dels que ha fet, més d'un curs o tots. Apareix una imatge com a exemple del contingut de cadascun dels documents. Després paga amb la targeta o pot imprimir el rebut i pagar-ho en el banc. El rebut està disponible durant 30 dies. Una vegada verificat el pagament (el sistema tarda pocs segons) se li genera un pdf amb el diploma o certificat. La validació del document és amb codi CSV. La signatura digital consisteix en un codi numèric que apareix en la banda lateral del document. Si es copia la URL del codi es pot comprovar l'autenticitat del document.

Fitxa informativa

UACloud (Campus Virtual) – Altres serveis – Secretària virtual – Expedient – Fitxa curs d'especialització

DESCRIPCIÓ DEL CURS

En l'actualitat, moltes espècies de primats es troben en perill d'extinció. Conèixer com va ser el seu origen, taxonomia i biodiversitat pot ajudar-nos a conservar el nostre llegat evolutiu i entendre les claus de la nostra espècie. En aquest curs, coneixerem la filogènia dels primats actuals, des d'una perspectiva anatòmica, ecològica, genètica així com de les capacitats cognitives i biologia reproductiva.

OBJECTIUS

 • Generals: que l'alumne conega els conceptes, línies de recerca, els mètodes i les tècniques d'anàlisis en primatología.
 • Específics:
  • Comprendre els processos d'adaptació i especiació.
  • Explorar la variació de factors ecològics i selectius com a resposta a la biodiversitat en Primats.
  • Proporcionar les eines pràctiques necessàries per a analitzar la variabilitat genètica i anatomicofuncional.
  • Analitzar els models d'evolució ontogènica, sociobiologia i estratègies reproductives.
  • Establir un marc teoricopràctic per a la conservació i estudi dels primats.

INFORMACIÓ GENERAL

 • Dates de realització: 18 de setembre, 2, 16, 23 i 30 d'octubre, 13 i 27 de novembre i 18 de desembre de 2015.
 • Horari: de 16 a 19 hores.
 • Modalitat d'impartició semipresencial. El curs s'organitza entorn de classes teòriques (20 hores) i treball pràctic en línia (10 hores).
 • 3 crèdits (titulacions de grau i a extingir) o 30 hores reconegudes per l'ICE (Institut de Ciències de l'Educació). Cal optar per una de les dues opcions.
 • Dirigit a: alumnat dels graus en biologia, humanitats, infermeria, nutrició, medicina, història i, en general, a qualsevol persona interessada a aprofundir en els aspectes biològics i evolutius de l'ésser humà, així com des dels mètodes i les tècniques que actualment s'utilitzen per a l'anàlisi i la construcció del nostre coneixement actual. El contingut del curs és igualment apte per a alumnat de tercer cicle.
 • Preu: 75 euros.
 • Criteri d'avaluació: per a obtenir la qualificació d'apta o apte és necessari l'assistència al 80 % com a mínim de les hores presencials i la realització d'un treball teoricopràctic en línia.
 • Lloc de realització: aula A1/0-10P (aula 10, planta baixa de l'aulari I).
 • Professorat: el curs serà impartit pel Dr. Alejandro Romero Rameta. Antropòleg. Professor contractat doctor del Departament de Biotecnologia.

TEMARI

Tema 1. L'estudi dels primats. Una narració del concepte d'espècie. ¿Qui són? Humans i no tan humans. Primatologia de camp i laboratori.

Tema 2. Origen i evolució dels primats. Primers fòssils. Paleogeografia. Diversificació d'espècies. Pressions selectives i divergència.

Tema 3. Sistemàtica dels primats actuals. Taxonomia i caràcters morfològics. Estrepsirins i Haplorins. Els grans simis. Anàlisi genètica i filogènia.

Tema 4. Biodiversitat i ecologia. Hàbitats i ecosistemes. Locomoció i braquiación. Aspectes evolutius i fenotípics. Creixement i desenvolupament.

Tema 5. Morfologia, ecologia i dieta. Models alimentaris. Anatomia cranial. Cervell i aparell digestiu. Mandíbules i dents.

Tema 6. Sociobiologia i comportament en Primats. Tipus d'organització social. Òrgans sexuals i estratègies reproductives. Cultura dels primats. Anàlisi i models de conducta.

Tema 7. Patrons d'evolució. Radiació adaptativa. Canvis climàtics. Competició selectiva. Cap als primats bípedes.

PREINSCRIPCIÓ

Comprèn els dos períodes següents:

 • Primer termini de preinscripció: fins al 31 de juliol de 2015.
 • Segon termini de preinscripció: de l'1 al 17 de setembre de 2015 (fins a les 14:00 hores).

Si alguna persona hi està interessada i la preinscripció ja ha finalitzat, que es pose en contacte amb la secretaria del Departament per si hi haguera alguna vacant i encara fóra possible la matriculació.

Punxant ací es pot descarregar la sol·licitud de preinscripció en word i pdf. També la trobaràs en la secretaria administrativa del Departament de Biotecnologia, situada en el Pavelló de Biotecnologia (edifici num. 9 en el plànol del campus). Una vegada emplenada, es pot enviar per correu electrònic a dbt@ua.es o presentar-la en la secretaria administrativa.

Les persones admeses reben un correu electrònic confirmant la seua admissió i informant sobre el pagament del rebut. El criteri d'admissió serà l'ordre d'entrada de les sol·licituds.

MATRICULACIÓ

La matrícula quedarà formalitzada amb el pagament del rebut, que podrà fer-se com a màxim fins al dia 17 de setembre de 2015, independentment de la data de venciment que figure en el rebut.

El rebut de pagament SOLAMENT S'ENVIARÀ PER CORREU ELECTRÒNIC a qui no tinga accés a UACLOUD i expressament ho indique en la sol·licitud de preinscripció.

La resta de persones preinscrites el trobaran en l'app PAGAMENT DE REBUTS d'UACLOUD o, si així ho van indicar en la sol·licitud de preinscripció, en la secretaria del departament.

Una vegada pagat, EL REBUT NO S'HA DE PRESENTAR, encara que és convenient guardar-ho.

CERTIFICAT ACADÈMIC DE L'EXPEDIENT PERSONAL DE CURSOS DE L'ICE

Els qui hagen sol·licitat l'obtenció del reconeixement d'hores per part de l'ICE (Institut de Ciències de l'Educació) i hagen obtingut la qualificació d'apta/apte podran obtenir un certificat acadèmic personal amb tots els cursos realitzats i reconeguts per l'ICE. Per a fer-ho han de sol·licitar-ho en la secretaria administrativa de l'ICE i és necessari abonar la taxa que fixa el Decret de Taxes de la Generalitat Valenciana per a cada curs acadèmic (27,34 euros per al 2015-16).

La sol·licitud del certificat és voluntària.

Quan un/a alumne/a supera el primer curs ICE se li obri un expedient personal en el qual s'aniran acumulant els cursos ICE que va superant. L'alumnat decideix en quin moment sol·licitar aquest certificat. També es pot sol·licitar gratuïtament una fitxa informativa del expedient esmentat. Per a més informació, l'enllaç a la pàgina web de l'ICE és http://web.ua.es/ice/

.

Departament de Biotecnologia


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3999

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464