Saltar apartados

Curs Primatologia 2018-19

 

INFORMACIÓ GENERAL

 • Duració: 30 hores.
 • Dates, horari i lloc:
  • 29 de març; 5 i 12 d'abril; 10, 17, 24 i 31 de maig de 2019: de 16-19 hores. Aula A1/1-26P (aulari I).
  • 7 y 14 de junio: de 16-20:30 horas. Aula A1/1-27P (aulario I).
 • Modalitat d'impartició: presencial.
 • 3 Crèdits (titulacions de grau i a extingir).
 • Dirigit a: alumnat dels graus en Biologia, Humanitats, Infermeria, Nutrició, Medicina, Història i, en general, a qualsevol persona interessada a aprofundir en els aspectes biològics i evolutius de l'ésser humà, així com des dels mètodes i tècniques que actualment s'utilitzen per a l'anàlisi i construcció del nostre actual coneixement. El contingut del curs és igualment apte per a l'alumnat de tercer cicle.
 • Preu: 100 euros.
 • Criteri d'avaluació: realització d'un treball teoricopràctic. Assistència mínim 80 %.
 • Professorat: Dr. Alejandro Romero Rameta. Antropòleg. Professor Contractat Doctor del Departament de Biotecnologia.

DESCRIPCIÓ DEL CURS

En l'actualitat, moltes espècies de Primats es troben en perill d'extinció. Conèixer com va ser el seu origen, taxonomia i biodiversitat pot ajudar-nos a conservar el nostre llegat evolutiu i entendre les claus de la nostra espècie. En aquest curs, coneixerem la filogènia dels Primats actuals, des d'una perspectiva anatòmica, ecològica, genètica així com de les capacitats cognitives i biologia reproductiva.

OBJECTIUS

 • Generals: que l'alumnat conega els conceptes, línies de recerca, mètodes i tècniques d'anàlisi en PrimatologIa.
 • Específics:
  • Comprendre els processos d'adaptació i especiació.
  • Explorar la variació de factors ecològics i selectius com a resposta a la biodiversitat en Primats.
  • Proporcionar les eines pràctiques necessàries per a analitzar la variabilitat genètica i anatòmic-funcional.
  • Analitzar els models d'evolució ontogènica, sociobiologia i estratègies reproductives.
  • Establir un marc teòric-pràctic per a la conservació i estudi dels Primats.

 

TEMARI

Tema 1. L'estudi dels Primats. Una narració del concepte d'espècie. ¿Qui són ells? Humans i no tan humans. Primatologia de camp i laboratori.

Tema 2. Origen i evolució dels Primats. Primers fòssils. Paleogeografia. Diversificació d'espècies. Pressions selectives i divergència.

Tema 3. Sistemàtica dels Primats actuals. Taxonomia i caràcters morfològics. Estrepsirinis i Haplorins. Els grans simis. Anàlisi genètica i filogènia.

Tema 4. Biodiversitat i ecologia. Hàbitats i ecosistemes. Locomoció i braquiació. Aspectes evolutius i fenotípics. Creixement i desenvolupament.

Tema 5. Morfologia, ecologia i dieta. Models alimentaris. Anatomia cranial. Cervell i aparell digestiu. Mandíbules i dents.

Tema 6. Sociobiologia i comportament en Primats. Tipus d'organització social. Òrgans sexuals i estratègies reproductives. Cultura dels primats. Anàlisi i models de conducta.

Tema 7. Patrons d'evolució. Radiació adaptativa. Canvis climàtics. Competició selectiva. Cap als primats bípedes.

PREINSCRIPCIÓ

Fes clic en aquest formulari de preinscripció obert fins al 27 de març de 2019 o fins a completar la capacitat del curs. El criteri d'admissió serà l'ordre d'entrada de les sol·licituds.

Si alguna persona està interessada i la preinscripció ja ha finalitzat, ha de contactar amb la secretaria del departament per si hi haguera alguna vacant i encara fóra possible la matriculació.

 

SI ÉS LA PRIMERA VEGADA QUE FAS UNA PREINSCRIPCIÓ PER A CURSOS D'ESPECIALITZACIÓ O TÍTOLS PROPIS AMB AQUEST FORMULARI:
 • En emplenar el formulari, en el camp "correu electrònic" només es podrà introduir un compte de correu personal que no siga de la UA.
 • Una vegada emplenat tot el formulari, en prémer en el botó "acceptar" es mostraran les dades emplenades i un CODI DE REFERÈNCIA. Aquest codi haurà de guardar-se perquè serà imprescindible per a qualsevol preinscripció d'aquesta Universitat en qualsevol any acadèmic. Al mateix temps rebrà un e-mail (en el compte personal indicat en el formulari) amb el CODI DE REFERÈNCIA i informant que "ha sigut preinscrit en el curs".

ATENCIÓ: el e-mail pot ser que es trobe en la safata de correu brossa.

 

SI JA HAS FET PREINSCRIPCIONS ANTERIOS PER A CURSOS D'ESPECIALITZACIÓ O TÍTOLS PROPIS AMB AQUEST FORMULARI:
 • En introduir el DNI/NIE/Passaport, es mostrarà un missatge d'advertiment indicant que "ja es disposa d'una sol·licitud anterior" i que, per a poder seguir, s'ha d'introduir l'usuari i contrasenya d'UACLOUD (Campus Virtual) o el CODI DE REFERÈNCIA obtingut en les preinscripcions anteriors.
 • Si no es recorda el CODI DE REFERÈNCIA, en la mateixa pantalla es pot prémer el botó "enviar" i es rebrà per e-mail aquest CODI DE REFERÈNCIA en el compte de correu que es mostra en pantalla. Aquest correu no pot ser de la UA (es canviarà en aquest moment si és necessari).

ATENCIÓ: el e-mail pot ser que es trobe en la safata de correu brossa.

 ADMISIÓ

La secretaria del departament formalitzarà l'admissió al curs quan s'aconseguisca el nombre mínim de preinscripcions. Les persones admeses rebran un altre e-mail (en el mateix compte personal indicat en el formulari) informant que "la preinscripció ha sigut admesa" i amb les instruccions per a l'automatrícula.

Qui no dispose d'accés a UACLOUD (Campus Virtual) també rebrà en aqueix e-mail l'usuari i contrasenya per a poder realitzar l'automatrícula i el pagament del rebut.

ATENCIÓ: el e-mail pot ser que es trobe en la safata de correu brossa.

MATRICULACIÓ

Termini de matrícula i de pagament del rebut: fins al 28 de març de 2019.

La matrículació la realitzarà el propi alumnat ja admès a través del seu UACLOUD (Campus Virtual) > MATRÍCULA.

El rebut es pot trobar en UACLOUD (Campus Virtual) > PAGAMENT DE REBUTS i es podrà pagar en línea amb targeta de crèdit o presencialment en les oficines bancàries que figuren en el rebut (en finestreta o en els caixers automàtics).

 

AVÍS

Qualsevol novetat o modificació de rellevància que afecte al curs (lloc de realització, tancament de matrícules per aforament complet, ajornaments, etc.) es comunicarà a través d'aquest web i tindrà efectes de notificació. Per tant, es recomana la seua consulta periodicamente i especialment durant els dies immediatament anteriors al començament del curs.

.

Departament de Biotecnologia


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3999

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464